Historien om Stoppen Sportsklubb

Stoppen Sportsklubb (stiftet 26. mars 1916) er et idrettslag fra Stoppen i Lier kommune, på grensa til Drammen kommune i Buskerud fylke.

Fotball er per i dag klubbens eneste hovedaktivitet. Stoppen er definert som en breddeklubb.


Klubbfarger:

  • Svart overdel, svart shorts, svarte strømper.
  • Vikedrakt: Rød overdel


Navnet

Navnet Stoppen Sportsklubb oppsto da IF Liungen og Sparta/Bragerøen i 2012 samlet all 11er-fotball (alle spillere over 13 år) i Sparta/Bragerøen i nystiftede Stoppen Sportsklubb

"Et stiftelsesmøte bestående av 23 stemmeberettigede skulle velge mellom

de foreslåtte navnene Lier Sportsklubb, Ytre Lier Sportsklubb og Stoppen

Sportsklubb. Med 18 av 23 stemmer falt valget på Stoppen Sportsklubb",

skrev Lierposten 11.4.2012.


Navnet "Stoppen" har imidlertid røtter tilbake til jernalderen. Stoppenområdet har navn fra gården med samme navn. Stoppen gård ligger 50 til 100 meter over havet nordøst for Drammen, rett ved Lier stadion.


Gården ble ryddet i yngre jernalder (år 550-1050). Navnet "Stoppen" er satt sammen av det norrøne "stopp" eller "staup", som betyr "dump" eller "senkning". Det sikter antakelig til den dype Stoppendalen eller til trinn i de bratte liene som omgir gården. Siste ledd kommer av vin, det vil si eng eller havnegang.

Tomineborgdalen heter fra gammelt av Stoppendalen.


Utvidelsen i 2016

Fra 2016 er Stoppen SK og IF Liungen slått sammen som en felles klubb, med navnet Stoppen Sportsklubb. Stoppen er dermed navnet som fører Liungens 100-årige historie videre. Fra 2016 bærer Stoppen SK stiftelsesdatoen 26.3.1916.

Stoppen er dermed en klubb for alle, fra de yngste til de eldste, med motto: "Flest mulg - lengst mulig".


Slik startet det

Blant skibakkene i Lier sto det tidlig på 1900-tallet størst ry av Stoppenkollen. Her møttes både liunger og drammensere til dyst en søndag i februar, den såkalte «Stoppenkolldagen», og en tid rundt 1910 kunne denne storbegivenheten nærmest innregistreres som en slags lokal Holmenkolldag. Her møtte gammel og ung opp i hundrevis.


Denne og flere skianlegg (Helgerudbakken og Lyngaasbakken) ble drevet av Lier Skiløberforening, stiftet den 26. februar 1888. Dette var også Thorleif Haugs (bildet) moderklubb. Skiløberforenings funksjoner og materiell ble overtatt da idrettsforeningen «Odd» ble stiftet den 26. mars 1916. Allerede 3. desember 1916 ble «Odd» omdøpt til «IF Liungen».

Fra 1919 ble fotball en del av aktiviteten i Liungen og i 1923 også friidrett. Frem til 1940 og 2. verdenskrig var det disse tre idrettene som utgjorde aktiviteten i klubben. Allerede i 1930 arrangerte klubben den første marsjkonkurransen, men interessen for dette dalte og siste halvdel av 30-årene ble det ikke arrangert marsjkonkurranser. I 1920 ble området Liungbanen i dag ligger på kjøpt av Johannes Meland.

Avtalen er skrevet 10. mars 1920 og tilbudet på den ca. 11 mål store tomten var på NOK 1000.-/mål. Planer om garderobebygg kom raskt på dagsorden etter etableringen av grusbanen og det første bygget ble reist i 1922. Åpningen av gressbanen skjedde 10.6.1927.


Under krigen

Det var normal virksomhet i klubben til og med 1940. I slutten av dette året gikk forbund, kretser og klubber til «idrettsstreik» som førte til at det organiserte idrettsliv ble stanset på forordning fra det nazistiske idrettsdepartementeti november 1941. Noe administrativ aktivitet fortsatte frem til februar 1942, da hovedstyret la ned aktiviteten. Den ble gjenopptatt allerede i mai 1945 etter ekstraordinær generalforsamling.

Rett før krigen, i 1939, ble det opprettet en egen damegruppe i klubben. Aktiviteten i gruppen hadde fokus på å støtte opp om mennenes idrettsaktivitet. Damegruppen ble også raskt gjenopptatt etter krigen, nå også med aktivitet for kvinnene. Håndball ble fra 1945 en ny idrett i klubben, og damene var først ute. Damegruppens status var imidlertid hele tiden en problemstilling, og rundt 1960 var aktiviteten på et lavnivå.


Orange drakter

Liungen tok opp herrehåndball som aktivitet i 1947. Først med et seniorlag, senere også med lag i yngre årsklasser. Som en kuriositet kan nevnes at det antagelig grunnet mangelfull tilgang på tekstiler etter krigen, i 1947 ble spilt i hel-orange drakter. Fra starten av ble håndball spilt utendørs, og først i 1967 snakkes det om «innendørsmesterskapet» i Turnhallen i Drammen, som Liungen vant.

Fotballen, håndballen og skiaktiviteten utviklet seg godt i klubben etter krigen Det var disse tre idrettene klubben fokuserte på. I tillegg tok klubben opp turmarsj som egen aktivitet i begynnelsen av 1980-tallet og ble medlem av Norsk Turmarsjforbund i 1981. Klubben arrangerte flere marsjer, og Liungmarsjen ble en årlig aktivitet med stor deltagelse fra store deler av landet. Liungmarsjen ble siste gang arrangert i 2002.


Hopperne forsvant

Hopp ble etter hvert borte som skigren, antagelig grunnet manglende anlegg som kunne henge med i tiden. Klubben hadde en utøver, Hasse Paulsen, som var aktuell for hopplaget til OL i 1964, og frem til Helgerudbakken forsvant, hadde klubben aktive i hopp og kombinert i tillegg til langrenn. Langrenn tok over og det var meget god aktivitet i skigruppen, både for aldersbestemte og voksne, gjennom 70- og 80-tallet.

Klubben arrangerte konkurranser både på barmark og snø, og Liungstafetten ble første gang arrangert i 1973. Liungen tok initiativ til lysløype fra Årkvisla mot løypenettet i Drammen mot Jutultønna. Løypa ble innviet i 1979, omtrent samtidig som ideen om å bygge en varmestue på Årkvisla ble lansert, som igjen ble realisert og innviet i 1986.


Samling på stadion

Allerede i 1985 ble bruken av Lier Stadion et viktig tema for klubben, som hadde fokus på å finne gode løsninger for samarbeid med de to andre brukerne av anlegget, Sparta/Bragerøen og bedriftsidretten. Siden den gang har det vært inngått flere ulike samarbeidsavtaler med Lier Kommune og Lier Stadion, det seneste nå i forbindelse med etableringen av ny 7er kunstgressbane.

Klubbhuset ble bygget i 1965 og utvidet slik vi kjenner det i dag i 1984. Byggelånet ble innfridd i 1986. Liungbanen og klubbhuset has således vært klubbens hjemmearena siden 1920. Lier Stadion har siden den ble etablert vært en viktig arena for klubbens fotballaktivitet og i 2001 ble det startet et arbeid for å etablere en kunstgressbane med undervarme der det tidligere var en grusbane. Til tross for motstand i Lier Kommune ble denne realisert og åpnet i 2008, etter noen innkjøringsproblemer.


Damene i Toppserien

På midten av 1990-tallet hadde kvinnene kommet for fullt i fotballen. Liungen etablerte tidlig en sterk posisjon i kvinnefotballen, med Jan Ausland som drivende kraft. Etter hvert ble kvinnefotballen i Liungen distriktets beste kvinnelag og spilte i flere sesonger i Toppserien for kvinner. Kvinnelaget maktet ikke å spille i Toppserien flere år på rad, og levde en periode på begynnelsen av 2000-tallet med heiskjøring mellom 1. divisjon og Toppserien.

Liungen var i denne perioden synlig utover breddeidretten kun grunnet kvinnefotballen. Det var nærmest naturstridig, og ville ikke vært mulig uten det enorme engasjementet til Jan Ausland. Når Jan valgte ikke å fortsette med sitt engasjement, ble det i 2006/07-sesongen (?) satt inn et styre for kvinnefotballen som viste seg ikke å ha økonomisk oversikt. Iherdig innsats fra hovedstyret i kombinasjon med oppsparte midler til kunstgress i breddefotballgruppen, reddet klubben økonomisk.

På bildet til høyre er Liungens jenter født 2003, i draktene som ble benyttet da Liungen i oktober 2015 spilte klubbens siste seriekamp i fargene gult og grønt.


Sammenslåing

I 2012 ble fotballaktiviteten i klubben delt. All aktivitet fra 13 og eldre ble overført til Stoppen Sportsklubb, samarbeidsklubben stiftet av Liungen og Spa/Bra. Barnefotballen ble igjen i Liungen, sammen med et senior håndballag for herrer og et antall turskiløpere.

1.1.2016 ble Stoppen SK og IF Liungen slått sammen. Navnet ble Stoppen Sportsklubb, stiftet 26.03.1916.

Klubben feiret våren 2016 sitt 100-årsjubileum med mottakelse og fest med 150 gjester på Svensefjøset i Lierbyen.


A-lagene:

  • I 2013 overtok A-laget for herrer plassen til Sparta/Bragerøen i 3. divisjon, avdeling 4.
  • I 2014 gikk klubben i samarbeid med Konnerud IL om A-lag damer i divisjon 2. Fra sesongen 2015 overtok Stoppen denne plassen permanent.


FØR KAMPSTART: Stoppen Sportsklubbs A-lag klare for første offisielle NM-kamp. Publisert i Lierposten 17.3.2013 Foto: Lars-Petter D. Engesmo





Stadion

Klubbens hjemmebane er Lier stadion (kalt Stoppen).

Anlegget eies av Lier kommune og våre samarbeidsklubber Liungen og Spa/Bra.

Lier stadion ble anlagt i 1972 etter påtrykk fra idrettslaget Sparta/Bragerøen.

Anlegget har kunstgress med undervarme på 11er-bane og 7er-bane (2015), i tillegg til tre 11er-baner med naturgress.



Naboer

Vegg i vegg på Stoppen ligger Reistad Arena, en håndballhall tilhørende Reistad IL

Området huser den kombinerte barne- og ungdomsskolen Høvik skole, samt St. Hallvard videregående skole og en kommunal svømmehall.

De første i Stoppen SK

Interimstyret, 2012
Leder: Christian Aakermann
Styremedlemmer: Trude Torgersen, Anne Cecilie Guneriussen, Vivi Becher, Ronny Solbraa-Bay, Aage Golmen, Knut Grothaug.


Det første ordinære styret, 2013:
Leder Christian Aakermann
Medlemmer: Trude Torgersen, Anne Cecilie Guneriussen, Trygve Hafskjold, Espen Sandli, Vivi Becher, Ronny Solbraa-Bay, Knut Grothaug, Kari Aaby.


Styret 2014:
Leder: Christian Aakermann
Medlemmer: Trine Pettersen, Espen Sandli, Trygve Hafskjold, Olav Torgersen, Kari Aaby, Øystein Pettersen, Erlend Leirvik, Ronny Solbraa-Bay

Styret 2015
Leder Espen Sandli
Medlemmer: Trygve Hafskjold, Trine Pettersen, Christin Ruth, Tore Syvertsen, Dag Andre Johansen, Kjetil Haugland Johansen, Anja Hilt, Erlend Leirvik, Ronny Solbraa-Bay, Helena Celius


Styret 2016
Leder: Kjetil Haugland Johansen
Medlemmer: Espen Sandli, Trygve Hafskjold, Trine Pettersen, Christin Ruth, Tore Syvertsen, Dag Andre Johansen og Erlend Leirvik

Styret 2017

Leder: Kjetil Haugland Johansen

Medlemmer: Espen Sandli, Trine Pettersen, Ellen Karine Grov, Per Ivar Nordal, Hans-Albert Huseby, Marianne Israelsen og Cecilie Koldingsnes Kildal.


Styret 2018

Leder: Kjetil Haugland Johansen

Medlemmer: Hans-Albert Huseby, Trine Pettersen, Ellen Karine Grov, Per Ivar Nordal, Espen Sandli, Marianne Israelsen og Cecilie Koldingsnes Kildal.

Styret 2019

Leder: Hans-Albert Huseby

Medlemmer: Per Ivar Nordal, Marianne Israelsen, Cecilie Koldingsnes Kildal og Andreas Arentz.




Kilder: Wikipedia, årsmeldinger, Lier kommune, Lierposten


TITLER: Allerede det første året, i 2013, vant klubben en rekke aldersbestemte titler.


Revidert, 15.05.2019, Trine Pettersen