Luke 7: Vilde blir elitedommer

Postet av Stoppen Sportsklubb den 7. Des 2022

Vilde Sølverud Larsen har blitt tatt ut til å dømme 1.div damer neste år.

Stoppen-dommeren er bare 22 år, men har allerede opplevd mye som dommer. For tiden studerer Vilde i Tronheim og dømmer kamper der oppe. I år har hun vært hoveddommer i 4.div menn og hun har vært assistentdommer i Toppserien, bla. i toppkampen mellom RBK og Brann i sluttspillet. Når tar hun steget inn i eliten også som hoveddommer.

Sjekk ut dommerrangeringen her.

Redaksjonen har tatt en liten prat med Vilde.

Hvordan føles det å bli tatt ut til å dømme 1.div kvinner?

Har hatt en god sesong og hadde et håp om opprykk, så ble selvfølgelig veldig glad. Det blir spennende å få prøve seg som hoveddommer i toppfotballen. 

 Fortell litt om veien din fra klubbdommer i Stoppen til dit du er i dag. Hva har gjort at du har kommet så langt?

Jeg tror jeg var litt forsiktig og pliktoppfyllende når jeg tok klubbdommerkurs, så det var litt rart å plutselig stå ute på banen og bestemme. Men jeg tror det ga meg litt mer bein i nesa. Jeg ble litt tøffere, og da det ikke var så skummelt lenger ble det veldig gøy å dømme. 

Jeg har og fått masse veiledning av flinke folk som jobber i kretsen, og ikke minst mange venner i dommermiljøet jeg kan spørre om hjelp eller diskutere situasjoner med, det har hjulpet veldig. Etter at jeg flyttet til Trondheim har jeg blitt med i en «toppgruppe» som vi kaller det, hvor vi har regelmessige samlinger hvor vi diskuterer situasjoner, får hjelp til trening og veiledning i kamper.

Du er fortsatt en veldig ung dommer. Har du noen ambisjoner om å ta ytterlige steg som dommer?

Ambisjonene mine fram til nå har vært å få opprykk, så nå er jeg litt usikker på hva neste mål er. Men det må nok først og fremst være å klare meg greit neste sesong, så får jeg se om jeg finner meg noen større mål etter hvert. 

Hvordan er det å kombinere studier med dømming på høyt nivå?

Det er en veldig fin deltidsjobb å ha ved siden av studier. Jeg tror ikke jeg kjenner så mange som får betalt for å drive med hobbyen sin! Det er noen sosiale ting man går glipp av en gang iblant på grunn av kamp, men sånn er det jo for de som spiller også. Og når man syns det man driver med er gøy, så er det ikke så farlig å gå glipp av en fest her og der. Selv om jeg gjerne skulle vært med på alt morsomt som skjer som student, får jeg mange gode opplevelser på kamp som mine medstudenter ikke får.  

Hvordan trener du får å bli så god dommer?

Den beste og viktigste treningen jeg får er i kamp. Da handler det om å forberede seg til kamp, dømme kampen så godt man kan, og jobbe med den i etterkant. Selv om det er kjipt når man har dømt en dårlig kamp, er det masse man kan lære av feilene sine. Og så tror jeg det er viktig å stole på at jeg er god nok, og ikke tvile på meg selv under kamp. Har jeg gjort en feil så må jeg drite litt i det og bare fokusere på neste situasjon, og så får jeg heller tenke på hva jeg gjorde feil når kampen er ferdig. Det er tross alt en grunn til at jeg får lov til å dømme kampen, det er fordi jeg er god nok. Utenom det er det fysiske tester man må bestå for å kunne dømme på dette nivået, så trening og aktivitet er viktig for å holde seg i form.   

 Du var også en veldig god keeper i ungdomsårene. Spiller du fortsatt litt?

Nope, bare dømming på meg 

Har du noen tips til ungdommer som kan tenke seg å satse som dommer?

Go for it. Det er en utrolig morsomt og lærerik jobb/hobby å ha, og man får mye større nettverk av venner. Snakk med veilederne dine hvis du ønsker å bli bedre, de kan hjelpe deg masse.
 

Kvalitet over kvantitet. Det er ikke om å gjøre å dømme flest kamper, så ta så mange kamper du føler passer for deg, og fokuser på å prestere godt på dem. Bruk heller litt ekstra tid på hver kamp, enn å ta flere kamper enn du klarer i uka. Det er også viktig med restitusjon, og ikke minst å sette av tid til venner og familie. Som dommer vil du helt sikkert ha kamper som går skikkelig dårlig, og for å komme seg gjennom kjipe perioder er det viktig å ha et nettverk rundt deg med folk du kan snakke med. 

 

Husk at du lærer masse av feil! Det kan være kjipt å sitte igjen med følelsen at man ikke har gjort det bra nok i en kamp, men du kan få utrolig mye lærdom av det! Det er viktig å ikke ta seg så nær hvis en kamp går litt dårlig. Vi har gode og dårlige kamper, akkurat som spillerne har.
 

Takk for praten, Vilde. Vi gleder oss til å følge med deg i 1.divisjon damer neste år!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.